aed buurtvereniging arkens

Reanimatie door buurtbewoner binnen 6 minuten helpt levens redden

Buurtvereniging Arkens gaat de Hartstichting helpen bij haar missie om slachtoffers van een hartstilstand in heel Nederland binnen 6 minuten te helpen. Elke dag sterven er in Nederland 35 mensen aan een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Reanimatie en inzet van een AED binnen 6 minuten vergroot de kans op overleving. Er is een systeem dat buurtbewoners van een slachtoffer oproept om te reanimeren bij een hartstilstand. Dankzij snelle reanimatie kunnen op die manier vele levens worden gered.

Buurtbewoners in actie.
Om levens te redden is snel handelen bij een hartstilstand van levensbelang: 112 bellen, reanimeren en een AED inzetten. De eerste 6 minuten zijn daarin cruciaal. In veel gevallen duurt het langer voordat professionele hulpverleners ter plaatse zijn. Daarom bouwt de Hartstichting aan een landelijk dekkend netwerk van burgerhulpverleners. Op het moment dat een buurtbewoner een hartstilstand krijgt en 112 is gebeld, ontvangen zij een bericht op hun telefoon.

Reanimeren en AED
In het bericht staat de locatie van het slachtoffer. Meerdere mensen in de omgeving krijgen de oproep. De burgerhulpverleners krijgen de mededeling om direct naar de locatie te gaan of eerst een AED op een specifiek adres op te halen. De kans is groot dat de burgerhulpverleners eerder zijn dan de hulpdiensten en zo de belangrijke eerste minuten kunnen overbruggen.

Ingrid , voorzitter van Buurtvereniging Arkens:

“Door je aan te melden als burgerhulpverlener kun je levens redden in je buurt. Ik roep alle mensen die recent hebben leren reanimeren op zich te registreren als burgerhulpverlener.”

Voor wie?
Iedereen van 18 jaar en ouder met een geldig reanimatiecertificaat kan burgerhulpverlener worden. Je staat dan vrijwillig aangemeld bij het oproepsysteem en kunt via de website of app aangeven op welke tijden en adressen je oproepen wilt ontvangen. Ook kun je je GPS aanzetten en zo steeds op je exacte locatie worden opgeroepen.

Landelijk netwerk
Met een landelijk dekkend netwerk van burgerhulpverleners kunnen slachtoffers van een hartstilstand in heel Nederland binnen 6 minuten geholpen worden. Jaarlijks kunnen zo zo’n 2500 levens worden gered. In totaal zijn er hiervoor minimaal 170.000 burgerhulpverleners nodig.

Aanmelden.
Vanuit de buurtvereniging zal binnen zeer korte tijd een cursus gegeven worden, we houden u hier over op de hoogte.

Heeft u recent leren reanimeren? Meld u dan aan als burgerhulpverlener via www.hartstichting.nl/reanimatie/word-burgerhulpverlener.

Hoe werkt een AED??